Geheugen van Nederland

Het Geheugen van Nederland bevat beelden en teksten uit de vaak verborgen collecties van Nederlandse culturele instellingen. Op deze site vind je verder veel digitale lessen voor de vakken Geschiedenis en CKV in het (voortgezet) onderwijs. Je gebruikt de lessen thuis, in het computerlokaal of in de mediatheek. Ze duren meestal een of twee lesuren. Er zijn ook lessen waarmee je tien uur aan de slag kan gaan, dan maak je meestal een praktische opdracht.

Je komt in de lessen vaak spelletjes tegen, je gaat vragen beantwoorden of iets bijzonders maken zoals een internetkrant of een webtentoonstelling. De lessen sluiten aan bij de verplichte lesstof en bij de meest gebruikte lesboeken op Nederlandse scholen. Meestal heb je de lesboeken niet nodig om de lessen te doen. De lessen zijn klaar voor gebruik.

In alle lessen zitten mooie historische en culturele bronnen waarmee je aan de slag gaat. Deze bronnen zijn bijvoorbeeld foto’s, afbeeldingen van schilderijen, krantenartikelen, prenten of televisie- en radiofragmenten. Het zijn allemaal Nederlandse bronnen, soms uit een ver verleden. Ze komen uit de collecties van het Geheugen van Nederland.

Naar de website…