Een goede start van het schooljaar maak je samen

onderwijs maak je samenNa de vakantie start elke leraar met een nieuwe groep. Zelfs als je dezelfde groep meeneemt, zal het effect van minstens 6 weken vakantie je niet ontgaan. Kinderen zijn letterlijk en figuurlijk gegroeid.

De groep heeft elkaar een langere tijd niet gezien, waardoor het groepsvormingsproces van vooraf aan begint Hoe kun je je schooljaar nu optimaal beginnen?

Kies je ervoor om vanaf het begin meteen de teugels strak aan te trekken en dan later wat te laten vieren? Of observeer jij liever eerst wat er in de groep gebeurt?

Op het moment dat je klas voor het eerst bij elkaar komt, start het proces van groepsvorming,waarbij de leraar een essentiële rol speelt.

In dit artikel worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan de praktijk van alledag. Hierbij komen verschillende de fasen van groepsvorming, piramide van Maslow, resultaten van Marzano en Gurian aan bod. Afsluitend vind je 10 tips om zelf op een goede manier met een positief pedagogisch klimaat in de klas aan de slag te gaan.

Naar het artikel…