Hoe maak je papier-maché?

papier-macheMet papier-maché kan je makkelijk allerlei figuren maken op een eenvoudige manier. Met papier-maché kan je met het hele gezin hele creaties maken, denk aan sinterklaas-suprises, decoraties voor de kerst, maskers of fruitschalen.

De herkomst
Papier-maché is eigenlijk papierpulp. Het is een franse term voor ‘gekauwd papier’. In de 19e eeuw werden met papier-maché bijvoorbeeld kunstzinnige plafonds gemaakt. In Paleis Soestdijk vindt je ook een plafond van papier-maché. Dat dit zeer kunstzinnige plafonds zijn kun je zien op de foto. Het plafond is gemaakt van papier-maché. De details, de sierlijke krullen, het portret en de hoorn worden later aangebracht met kalk en op een sierlijke manier uitgesneden. Zeker op de lagere scholen wordt er vaak met papier-maché gewerkt om allerlei knutselwerkjes zoals lampionnen voor Sint Maarten te maken. Het kan op verschillende manieren toegepast worden.

De voorbereiding
De basismaterialen voor papier-maché zijn lijm (bijvoorbeeld behangplaksel), krantenpapier en een mal van bijvoorbeeld kippengaas of piepschuim.

Maak een flinke hoeveelheid behangplaksel aan. Laat dit even staan om op te stijven.

Maak van het krantenpapier kleine stukjes (knippen of scheuren), bedenk dat je het oppervlak van wat je wilt maken minstens met twee of drie lagen papier moet bedekken. Hoe meer lagen, hoe steviger de creatie wordt.

Door hele kleine stukjes krantenpapier in een bak water te leggen (een paar uur) maak je papierpulp. Wring vervolgens het overtollige water eruit en meng dit met wat lijm. Dit kleverige hoopje papierpulp kan je gebruiken om details aan te brengen in je creatie.

Een vorm maken
Met het kippengaas maak je een basisvorm van wat je wilt maken. Deze vorm bedek je met het krantenpapier die doordrenkt is met het behangplaksel, met meerder lagen maak je het steviger. Met het papierpulp kan je daarna details aanbrengen. Laat het geheel goed drogen.

papier-mache 2

Als je kunstwerk gedroogd is is je creatie hard geworden. Nu is het heel makkelijk om het geheel te verven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld plakkaatverf. Om je creatie een glanzende afwerking te geven kan je als laatste laag een blanke lak gebruiken.