ICT-downloads

Acrobat Reader
Ad-Aware
Adobe Viewer

Artweaver
Dit programma etaleert zich als een gratis alternatief voor het dure Photoshop. Dat is het niet helemaal, al komt deze geavanceerde beeldbewerker heel ver voor een pakket dat geen cent kost. Het hoofdvenster en de menu-indeling hebben alvast veel weg van het bekende Adobe-programma, waardoor de gewenning die een pakket als Gimp vaak vergt achterwege blijft. Het beschikt daarnaast over veel functies die u in Photoshop zult vinden, waaronder transparantie, een ‘historische’ functie voor het ongedaan maken van fouten en een aanzienlijke hoeveelheid filters.

Bestanden online parkeren (Dropbox)
Break reminder (rsi)

Cam2pc
Foto’s van je digitale camera overzetten naar je pc doe je wellicht met de ingebouwde functie van Windows. Dat kan, maar Cam2pc biedt een paar extra’s die het hele proces net iets comfortabeler maken.

CloneCD

Cobian Bakcup
Beveiliging tegen virussen of onvoorziene systeemcrashes is noodzakelijk voor iedereen die prijs stelt op de inhoud van zijn harde schijf. Het Nederlandstalige Cobian Backup verzekert dat zelfs de grootste beginneling zijn bestanden veilig kan bewaren. Het ene programma zit nu eenmaal ingewikkelder in elkaar dan andere, maar Luis Cobian heeft het tot een kunst verheven om zijn Cobian Backup er zo simpel mogelijk uit te laten zien. De grote pictogrammen, brede taalondersteuning en intuïtieve indeling zorgen voor een gratis product waar de meeste mensen zo mee aan de slag kunnen.

Comodo
Gratis firewall en virusscan.

Cursor downloaden
DirectX
Documenten
Dode links controleren
Firefox
F&V Gratis software

Focus Booster
Heeft u er ook zo’n last van dat je in deze internettijd om de haverklap door van alles afgeleid wordt? Dit programma helpt enorm: Het is een aftelklokje – 25 minuten gefocust werken en 5 minuten speeltijd.

FreeApps
Deze site zet de beste gratis software op een rijtje en biedt de mogelijkheid om die ineens te downloaden.

Freemake Audio en Video Converter
Converteer videobestanden naar AVI, MP4, WMV, MKV, FLV, 3GP, MPEG, DVD, Blu-ray, MP3, iPod, iPhone, iPad, PSP, Android, Nokia, Samsung en BlackBerry. Converteer audiobestanden naar MP3, WMA, WAV, FLAC, AAC, M4A, OGG en converteer audio naar MP3 player, iPod, iPhone, iPad, PSP en meer.

FreeOCR
Je wilt een aantal gedrukte documenten inscannen om die dan in je tekstverwerker in te laden en aan te passen. Een onmogelijke klus zonder tekstherkenning (OCR). Nu zit er wel een basale OCR-module in Office ingebouwd, maar FreeOCR is iets flexibeler. Standaard herkent FreeOCR alleen de Engelse taal, maar op de site vind je een link naar bijkomende taalpakketten – inclusief de nodige installatie-instructies – waaronder Baskisch, Spaans, Portugees, Frans en Nederlands.

Free Studio
Eén installatie voor maar liefst 23 programma’s (converteerprogramma’s)!

Google SketchUp 7.0
is een gratis programma waar je eigen 3D tekening kunt maken. Het programma bevat naast handige tekentools ook tools om in te kleuren, dit kan met normale kleuren maar ook met patronen zodat het er nog realistischer uitziet. Online kunt u gratis modellen downloaden van gebouwen zoals de Eiffeltoren, deze kunt u dan bewerken en van alle kanten bekijken.

Hugin Panorama photo stitcher
Hoewel steeds meer digitale camera’s de mogelijkheid bieden om panoramafoto’s te nemen, kan dat ook met tools als Hugin Panorama photo stitcher. Het maken van een panoramafoto is met een camera eenvoudig, door een foto te nemen en dan de camera naar rechts of links te bewegen om vervolgens een enigszins overlappende foto te maken. Biedt uw fototoestel die optie niet of wilt u achteraf een panorama maken, dan komt Hugin Panorama photo stitcher van pas.

Jaback
Gratis backup-programma met veel mogelijkheden.

Java JPEG-resizer

Kidiso – Kinderen surfen veilig!
Op internet valt veel te beleven. Soms ook zaken die je liever buiten het gezichtsveld van jonge kinderen houdt. Kidiso Internet belooft een veiligere virtuele wereld. Kidiso is eigenlijk een browser, maar dan wel een die is toegespitst op jonge kinderen tot dertien jaar. De bedoeling is dat je als ouder de browser installeert en vervolgens een beheeraccount bij Kidiso aanmaakt. Tegelijk kun je ook aangeven hoe je familie is samengesteld. Het idee is dat je voor elk kind een afzonderlijk account opent. Hoewel ook eenzelfde account voor verschillende kinderen van een vergelijkbare leeftijd mogelijk is.

Klembord voorlezer

Lightworks
Gratis videobewerkingsprogramma!

Link checker
Macromedia Flash Player
Macromedia Shockwave Player

Microsoft Essentials
Microsoft Security Essentials biedt realtime-beveiliging van uw thuis-pc tegen virussen, spyware en andere schadelijke software. Microsoft Security Essentials kan gratis* worden gedownload bij Microsoft, is eenvoudig te installeren en te gebruiken en wordt voortdurend bijgewerkt, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw pc wordt beveiligd door de nieuwste technologie. U kunt gemakkelijk zien of uw pc veilig is: groen is goed. Zo eenvoudig is het. Microsoft Security Essentials wordt onopvallend en efficiënt op de achtergrond uitgevoerd, zodat u uw Windows-computer op de gewenste manier kunt gebruiken, zonder onderbrekingen of lange wachttijden.

MixTrax
Je hebt wel veel muziek, maar met je dj-talenten is het minder goed gesteld? Laat MixTrax dan snel en vakkundig afspeellijsten samenstellen, op basis van beats en melodieën. Ook al heb je massa’s muzieknummers op je harde schijf, het valt niet mee daar telkens de gepaste muziek uit te distilleren voor je feestjes en fuiven. Geen nood, MixTrax, een tool van audioproducent Pioneer, vult je beperkte dj-talenten prima aan. Zodra je MixTrax naar je muziekbibliotheek verwijst – het programma kan ook je iTunes-bibliotheek importeren – begint de tool aan een uitvoerige en langdurige analyse, op basis van zelf ontwikkelde algoritmes. Gelukkig hoeft dat maar één keer te gebeuren. MixTrax gaat in eerste instantie het tempo (beats per minute) na van elk nummer, maar herkent onder meer ook het genre en de melodie.

MP3 Direct Cut
De voornaamste functie van MP3 Direct Cut is het bewerken van een MP3 bestand zoals de gebruiker dit wenst. U kunt knippen, plakken, stukken invoegen, fade-in en fade-out toevoegen en nog meer.

MyBee
Kinderen willen de wereld verkennen. Ook op internet. MyBee is een programma waarmee ze veilig en zorgeloos kunnen surfen. MyBee zorgt ervoor dat ze niet verdwalen en op verkeerde plekken komen. MyBee is de eerste kinderbrowser die toegang tot websites verleent in plaats van verbiedt. Hiervoor biedt MyBee een brede selectie leuke, spannende en leerzame sites waar kinderen tot 11 jaar naartoe kunnen.

Ninite
De eenvoudigste manier om gratis programma’s te downloaden en automatisch te laten installeren!

NVU

PhoXo
Voor veel gebruikers blijft Photoshop vooralsnog de beste fotobewerker. Dat kan kloppen, maar je betaalt er dan ook wel heel wat geld voor en de leercurve is niet niks. Als het iets minder mag zijn qua mogelijkheden en vooral veel minder qua kosten, is het gratis PhoXo een aardig alternatief. PhoXo laat zich verrassend snel installeren en er is bovendien een Nederlandstalige interface beschikbaar. De lay-out is meteen herkenbaar: bovenaan een knoppenbalk, links een uitgebreide gereedschapskist en rechts onder meer het lagenpaneel. In het midden vind je dan het eigenlijke werkveld.

PicPick
Er zijn vele tools waarmee je schermafbeeldingen kunt maken. Maar gratis programma’s die even flexibel zijn als PicPick kom je niet snel tegen.

Portable Apps
Gratis software voor op USB-stick.

Powerpoint Viewer
Protocol internet op school

Quick Media Converter
Snel videobestanden omzetten.

Quicktime

Rasterbator: foto’s in superdeluxe formaat!
Ik gebruik deze website (nu ook een downloadbaar programmaatje) al enkele jaren, met schitterend resultaat. Uw digitale foto’s worden in een handomdraai opgeblazen tot kamerbrede (desnoods sporthalbrede) posters! TIP: bruikbaar voor een schoolfeest! The Rasterbator produceert zonder veel kwaliteitsverlies een grote, gerasterde afbeelding van uw foto. Het eindresultaat wordt netjes verdeeld over verschillende A4’tjes, die u als pdf bij uw copiecenter aflevert. Het maken van een poster gebeurt in vijf stappen: u kiest een foto, papiergrootte, posterformaat, rasterresolutie en kleuren. Luttele seconden later is de poster klaar: een pdf-bestand van meerdere bladzijden. U dient alleen nog het pdf-bestand te printen (best in een copiecenter natuurlijk) en de pagina’s in de juiste volgorde aan de muur te hangen. U kiest er zelf voor of u de witte randen wegknipt of niet. Tip: Kies best voor zwart-wit en pas de grootte van het raster niet aan. Dat geeft het beste resultaat. Spreek van ondervinding: mijn aangemaakte rasterbators hadden ook deze instelling: oma en opa 50 jaar, klasfoto achteraan de muur, achtergrond schoolfeest… Voor inspiratie kunt u altijd terecht bij Rasterbation Galerij, een verzamelplaats voor enthousiaste gebruikers die hun levensechte meesterwerkje met (al dan niet) gepaste trots presenteren. Voor een poster van 2 bij 3 meter heeft u bijvoorbeeld minstens 98 A4’tjes nodig. Dat kost dan zo’n 3-4 euro om te ‘kopiëren’ in een copiecenter… Eigenlijk heel goedkoop. Wanneer je de kopies ontvangt, dan nummer je ze best eerst allemaal, anders krijg je je foto nooit meer OK (tenzij je goed kan puzzelen!).

Real One Player

Search and Replace
Stukjes tekst vervangen in een groot aantal bestanden doe je liever niet handmatig. Dat hoeft ook niet: met een tool als Search and Replace heb je dat zo voor elkaar.

Screenhunter Screenshot-programma

GratisSoftware.nu
Voor bijna iedere PC toepassing is wel gratis software te vinden. Van de beste gratis software die te krijgen is vindt u hier een handig overzicht. De database bevat freeware en open source software. Kijk even rond in de database voordat u een duur software programma aanschaft, want hier kunt u software gratis downloaden!

Snippy
Heb je dat ook wel eens…? Je ziet een interessant stukje in de krant en dekt: “Hé, dat wil ik even bewaren…” of aan iemand anders geven. Je scheurt dan het bewuste stukje uit de krant… Dat kan nu ook met websites…. Je leest iets leuks op een website en wilt dat even bewaren… of naar iemand anders mailen… Je kan de hele website onder je “favorieten” zetten en moeilijk gaan zitten doen… Je kunt ook “Snippy” gebruiken… “Snippy” is een klein programmaatje en is maar 84KB groot en hoeft niet geïnstalleerd te worden. Gewoon starten is genoeg. Je krijgt dan een klein schaartje in je ’toolbar”. Als je daarop klikt kun je met je muis een lijn trekken om iets dat je interessant vindt en het wordt als plaatje naar je “klembord” gekopieerd. Als je de Shifttoets ingedrukt houdt krijg je een rechthoek. Je kunt de dikte en de kleur van de lijn ook nog bepalen en natuurlijk een hotkey definiëren. Da’s alles!

Softwarebase.nl
Honderden gratis tooltjes en softwareprogrammaatjes.

Spraaksynthese
Spybot SVG (Scalable Vector Graphics)

Sync Breeze
Een externe schijf of USB-stick die je vaak meeneemt, houd je natuurlijk het liefst synchroon met een map op je desktop-pc. Dat is precies wat je met Sync Breeze kan doen.

Telefoneren over het internet

TimeSlot
TimeSlot is een gratis programma dat kinderen helpt om zich te houden aan de afspraken over het computergebruik. Per kind kan ingesteld worden welke programma’s op welke momenten gebruikt mogen worden en hoe lang.
Veel ouders worstelen met de tijd die hun kinderen achter de computer doorbrengen. Veel kinderen zelf ook, trouwens. Bijna driekwart van de Nederlandse jongeren (74 %) geeft aan wel eens moeite te hebben om te stoppen met internetten, zo blijkt uit recent onderzoek. Vaak is het wel mogelijk om goede afspraken te maken, zoals ‘maximaal 2 uur per dag computeren’, maar handhaving van die afspraken is al een stuk lastiger. TimeSlot kan het probleem voor een belangrijk deel oplossen, omdat kinderen een melding van de computer minder vervelend vinden dan ‘gedram’ van hun ouders. Dat scheelt een hoop ruzie en discussie. Zodra de eindtijd in zicht komt, geeft TimeSlot een seintje dat het kind nog even zijn bezigheden kan afronden. Daarna is het resoluut afgelopen. Dat scheelt enorm in discussies en ruzies. Kinderen weten waar ze aan toe zijn en ouders hoeven niet meer steeds de repeterende boeman te spelen.

Total Commander FTP

Ubuntu – sneller besturingssysteem voor netbooks
Ubuntu is een sneller besturingssysteem voor met name simpele computers zoals netbooks, die soms met Windows maar moeizaam vooruit te branden zijn.

VisualBee voor Powerpoint
VisualBee voor PowerPoint: Deze add-in heeft drie versies (free, premium en enterprise) en stelt je in staat in een paar klikken je presentatie visueel aantrekkelijker te maken. VisualBee doet meer dan wat templates toevoegen: het analyseert de inhoud van alle slides en probeert de presentatie zelf te verbeteren, voornamelijk door het gebruik van plaatjes, waarvan er duizenden in de visuele bank van VisualBee staan. Als VisualBee er klaar mee is kun je de presentatie uiteraard zelf nog aanpassen totdat je er tevreden mee bent.

Wallpapers en screensavers
Wekker
Windows AntiSpyware
Windows Mediaplayer

Winrar
Winzip

World Wide Telescope
Het is leuk om zelf een (virtuele) telescoop te hebben in de klas. Dat kan al heel simpel via het digitale bord met World Wide Telescope van Microsoft. Deze applicatie is gratis te downloaden. Grappig voor jonge kinderen is de Wall-E tour waarin het robotje Wall-E je door het heelal loodst.

Zamzom
Hulp bij beveiliging draadloze verbinding.